România, la coada clasamentului privind tinerii ce au un job, pe perioada studiilor
Scris de: Maria Popa
Adăugat la: 29 Septembrie 2023
În 2022, la nivel european, doar 25% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani erau angajați în timpul educației formale. Alți 3% erau disponibili și își căutau activ un job, în timp ce 72% dintre tineri erau în afara forței de muncă, conform unui studiu realizat de Eurostat.
La nivel național, această statistică ascunde diferențe considerabile. În timp ce cele mai mari proporții de tineri angajați pe perioada studiilor au fost observate în Țările de Jos (73%), Danemarca (52%) și Germania (45%), România se afla la coada clasamentului cu doar 2%.
În ceea ce privește tinerii disponibili pentru angajare și care își căuta activ un loc de muncă, cele mai mari proporții au fost înregistrate în Suedia (13%), Finlanda (7%) și Țările de Jos (6%). În schimb, Ungaria, Cehia, România, Croația, Polonia și Lituania aveau mai puțin de 1% dintre tinerii (cu vârste între 15 și 29 de ani) în căutarea unui loc de muncă.
Din perspectiva diferentelor de gen, femeile au prezentat o probabilitate mai mare de a rămâne în afara atât a educației, cât și a forței de muncă. Diferențele cel mai pronunțate s-au înregistrat în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani. În acest grup, 15% dintre femei și 7% dintre bărbați se aflau în afara atât a educației, cât și a pieței muncii.
Sursa: Eurostat